Иранска публична личност, която стана скандална онлайн заради своите публикувани и редактирани снимки след множество операции, които я направиха да изглежда като зомби вариант на Анджелина Джоли, казва, че се е заразила коронавирус в затвора.

В изявление адвокати на Сахар Табар, с истинско име Фатемех Хишванд – заявиха, че звездата използва вентилатор, за да ѝ помогне да диша.

Те също така поискаха г-жа Табар да бъде освободена от затвора, докато страната е задушена от опустошителното огнище на коронавирус.

Но съдия отказа искането за пускане под гаранция – според американския Център за правата на човека в Иран.

Адвокатът по правата на човека Паям Дерафшан каза на организацията: “Смятаме за неприемливо твърдението, че тази млада жена сега е хванала коронавируса при тези обстоятелства. Нейната мярка за неотклонение също е удължена през цялото това време в затвора”.

Служители на затвора отрекоха, че онлайн звездата е хванала болестта, нещо, което нейните адвокати нарекоха лъжа.

Г-н Дерафшан каза: “Изглежда, че вече е станало навик властите да отричат ​​всичко. Няма смисъл да отричате това. Директорът на затвора трябва да признае заразата и да признае, че е хоспитализирана.“

Оттогава той призова иранското правителство да освободи неагресивните затворници  по време на огнището от коронавирус.

22-годишната г-жа Табар бе задържана през октомври, когато държавата арестува редица интернет звезди в социалните медии в страната.

Тя е изправена пред широк спектър от обвинения, включително богохулство, подбуждане към насилие и насърчаване на корупцията на младите хора за това, че се е изявила в своя акаунт в Инстаграм.

Това идва след като г-жа Табар качи шокиращи изображения, които всъщност са създадени със софтуер за редактиране и са споделени на популярния сайт за социални медии.

Откакто започна да публикува през 2017 г.,тя набра десетки хиляди последователи в платформата.

Instagram е единственото голямо приложение за социални медии, което се предлага в страната, като Twitter и Facebook са забранени.

Официални данни в Иран твърдят, че около 78 000 души са били заразени с коронавирус и че близо 5000 души са починали от него.