img

Ген: Мутафчийски за маските: Аз предложих тази мярка

/
/
/
384 Views

“Аз предложих тази мярка”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на оперативния щаб тази сутрин, след като в понеделник здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която носенето на защитни маски на открити и закрити обществени места стана задължително.

Има противоречиви версии за носене на маски от здрави хора. Болните задължително трябва да са с маски, уточни Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски не можа да отговори на въпроса дали средствата за осъществяването на мярката със защитните маски за населението ще бъдат осигурени от държавния и общинските бюджети, както е записано в Закона за здравето.

Ние не измисляме никакви неща, които не са вследствие на добри установени практики. Основните източници, които ползваме за налагане на мерки са Китай, Южна Корея, Израел. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия. И в двете държави има остър недостиг на маски. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, изгубиха поръчките си, работят усилено по изработването на маски, трансформираха се, посочи ген. Мутафчийски.

Запитан как се очаква гражданите да набавят защитнето средство, при положение, че масово липсват в аптечната мрежа, Мутафчийски каза: Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струва. Има маски, достъпни са. Гратисният период за покупка на маски е до 00:00 часа в събота.

Той съобщи, че ще бъде детайлизирано от РЗИ къде точно ще са задължителни маски. Основната философия е да се носят маски на обществените места.

Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.

За поставянето на рестриктивни мерки на българските граждани, и ние имаме семейства и търпим същите мерки, това не е забавление. Това са неща, които са вследствие на това, че наблюдаваме тенденциите, каза още председателят на оперативния щаб.

Източник: Лупа БГ

It is main inner container footer text