img

Атанас Мангъров: коронавирусът не е особено опасна инфекция

/
/
/
436 Views

Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас. Това прогнозира в „Тази неделя“ Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.
По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия, каза той.
Клиничните симптоми на коронавируса са неразличими от тези на грипа.

Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с него, на мнение е той.
Атанас Мангъров наблегна на това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция.

„В 80% от случаите симптомите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще имат фатален край. Не всички, които са с този вирус, трябва да влизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни Мангъров.

Ако всички, които са доказани, че имат коронавирус се хоспитализират, системата ще изпуши точно за една седмица, допълни той.

„Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими“, заяви Атанас Мангъров.
Двата случая у нас не отговарят на профила на хората, които се очакваше да имат коронавирус.

Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се заразят, очевидно около тях има други хора, които са заразни. Те най-вероятно не са били с тежки симптоми, които да налагат да влязат в болница. Те са смятали, че имат грип“, каза още Атанас Мангъров.

Според него, ако се разширят критериите, по които се изследват болните за коронавирус, вероятно ще излязат и други случаи.

It is main inner container footer text